Traductor

dimecres, 13 de febrer del 2013

La Segarra. Ruta dels Castells del Sió


La comarca de la Segarra és per admirar-la de manera pausada, assaborint-la, coneixent l'inacabable patrimoni que s'hi allotja, i camuflant-nos entre les mil i una tonalitats dels seus paisatges.

Amb molta raó, la Segarra és coneix sota el lema 'una terra de passada, i una passada de terra'. Més de cent fortaleses custodien  el territori, però la proximitat als Pirineus, fa que de vegades es vegi com un immens secarral sense gaire coses per oferir-nos més enllà de l'Àrea de Guissona i la celebració l'Aquelarre de Cervera, que és el què tothom coneix, en major o menor mesura.

Res més allunyat d'aquest concepte. Des de qualsevol punt elevat, podem divisar un territori que sembla infinit, que canvia de colors segons com s'aixeca el dia, i que cada dia ens ofereix una vista diferent, quan plou, quan fa sol, o quan el cel està enboirat. 
Les terres segarretes ens ofereixen memòria històrica, arqueologia i centenars de llegendes per triar. Sembla natural doncs que tot aquest patrimoni hagi estat un estimulant per a moltíssims escriptors que han nascut, viscut o passat per la comarca al llarg de 2000 anys: Manuel de Pedrolo, Jordi Pàmias, Joan Margarit o Josep Maria Espinàs.

Podríem dir però, que la vertadera joia de la comarca són els castells. Més de cent construccions s'estenen per tot el terriori, i molts d'ells poden visitar-se a gràcies a la Ruta dels Castells del Sió. En aquests enllaç, es podeu trobar els castells amb interiors visitables i els castells amb exteriors visitables.

La ruta de dos dies que proposem des de Donant un voltet, és la següent:


I a més:

-Ermita de la Mare de Déu de la Soledat

Aquí podeu veure algunes de les fotos:



On dormir i menjar:

Durant la vostra estada us proposem alguns llocs interessants on podreu tastar els plats més típics de la zona i dormir al bell mig de la comarca:

-La Redolta-Les Salades, a la vila de Florejacs, que és alhora restaurant i allotjament rural



El Fassina Mercadé, a la plaça major de Guissona, una taverna que recentment ha habilitat un espai com a restaurant


La casa rural La Collita, a Vallferosa, un lloc ideal per desconnectar, situada enmig d'un bosc aïllat, i uns propietaris que et fan sentir com a casa.


La Pastisseria Colom, a Cervera, farà les delícies dels més llaminers. Es dediquen als dolços des dels 1888!

Per acabar, us deixem el mapa de la ruta, amb tots els punts que us recomanem durant l'estada. Evidentment, aquests són només alguns dels molts llocs que es poden visitar a La Segarra, però és una bona manera de començar a conèixer la comarca:

A. Concabella
B. L'Aranyó
C. Les Pallargues
D. Florejacs i les Sitges
E. Guissona
F. Vallferosa
G. Sanaüja
H. Selvanera
I. Cervera
J. Montfalcó murallat


Mostra un mapa més gran

Entrades més populars