Traductor

divendres, 21 de juny del 2013

Les Sitges. La Segarra-Ruta dels Castells del Sió


El castell de les Sitges es troba situat al poble de Les Sitges , del municipi de Torrefeta i Florejacs.

Quan un es planta davant de la porta principal del castell, s'adona que tota la part exterior està formada per una sèrie d'elements que el fan impenetrable i li donen un aire amenaçador que l'erigeix com a símbol de domini del tot el territori que l'envolta. Quan ens endinsem a l'interior però, passem a una segona esfera, de caire més residencial.


Es tracta d'un castell en molts aspectes similar al de Les Pallargues, al de Florejacs, o a tants d'altres castells que enfosen les seves arrels en el segle XI. No obstant, la imatge exterior que veiem és una imatge que va a cavall entre el segle XV i el segle XVI, a l'Edat Mitjana entrant en l'època del Renaixement.

La porta d'entrada es va construir aixecada del nivell de terra per dificultar-ne l'atac, tal i com passa a l'Aranyó. Es troba protegida a la part superior per una lladronera a la vertical  i a la dreta una espitllera, especialment primitiva, per poder observar sense ser vist i alhora també per poder disparar fletxes.



Podem observar que la part inferior dels murs exteriors és molt gruixuda, per fer-lo el més poderós possible, el més resistent, el més dificultós de penetrar. Sobretot era molt important reforçar-ne les cantonades, que  tenen una estructura rectangular.

Les finestres del primer pis, són del XVI, molt posteriors, però en un primer moment eren molt més petites, molt més estretes i encara es poden intuir. Dos segles després es van substiutir per grans finestrals.

La muralla està rematada a tota la part superior per merlets que permetien els soldats anar pels camins de ronda del castell i estar contínuament protegits per seguir fent les seves tasques, fer observació i vigilància i cobrir-se dels hipotètics atacs. En un primer moment la torre tenia una estructura de fusta que la coronava i constituïa un camí de ronda exterior. A cada cantonada hi ha dues ménsules en diagonal que es progecten cap a l'exterior. Aquestes, eren el basament d'un camí de ronda de fusta i protegien dels atacs que es poguessin apropar més del compte.



Tota l'estructura quadrangular es construeix al voltant de la primitiva torre de guaita del segle XI que és el primer que es construeix a les Sitges, com a Florejacs, com a les Pallargues o Ivorra. Des de dalt es pot apreciar l'Ametlla de Segarra, les muntanyes de Prades, el Montsec, i quan fa bon dia es pot arribar a veure Montserrat, tot i que en comptades ocasions.



Entrades més populars